Δεύτερη Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού (5/10/2015)

Σύμφωνα με τις Υ.Α. 143571/Γ4/10-9-2014 περί «Θεσμοθέτησης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού» και ΓΔ 58β/1-9-2014 περί «Κοινωνικού Σχολείου»:

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναγνωρίζοντας την «παρεμβατική δυναμική» της Άθλησης και της Δια Βίου Άσκησης στην ισόρροπη ψυχοκινητική ανάπτυξη του μαθητικού πληθυσμού της χώρας, θεσμοθέτησε (ενταγμένη στο ευρύτερο πλαίσιο του «Κοινωνικού Σχολείου») την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε σχολικού έτους.

Η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού για το τρέχον σχολικό έτος θα διεξαχθεί στις 5 Οκτωβρίου 2015 με θεματικό άξονα: «Σχολικός Αθλητισμός?Συμμετέχω και μαθαίνω τα Ολυμπιακά Ιδεώδη μέσα από τα Ολυμπιακά και τα Παραολυμπιακά Αθλήματα».

Το σχετικό έγγραφο του τμήματος Φυσικής Αγωγής είναι διαθέσιμο εδώ.

afisa.sxathl2015

 Στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις
στα πλαίσια της 2ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού.

 

Η Α τάξη παρακολούθησε προβολή σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα, αλλά και τους Σύγχρονους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, με αναφορά στη διοργάνωση της Αθήνας 2004. Συζήτησαν γύρω από την υδρόγειο και τον παγκόσμιο χάρτη για να κατανοήσουν την παγκοσμιοποίηση των Ο.Α. Γνώρισαν και κατασκεύασαν τους Ολυμπιακούς Κύκλους. Δημιούργησαν κολλάζ με εικόνες από Ολυμπιακά αθλήματα. Στο προαύλιο του σχολείου έπαιξαν το παιχνίδι της "Λαμπαδιοδρομίας". Ζωγράφισαν έναν αθλητή-λαμπαδιοδρόμο (Δείτε τις εργασίες τους Α1, Α2).

Η Β τάξη, με αφορμή το βιβλίο "Ολυμπιακό Ενθύμιο - Ολυμπιακοί Αγώνες" του Δημ.Μπέκου, συζήτησε στην τάξη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στα αρχαία χρόνια και στη σύγχρονη εποχή. Τα παιδιά κατασκεύασαν κολλάζ με τους "Ολυμπιακούς Κύκλους" και ζωγράφισαν την "Ολυμπιακή Φλόγα". Στο προαύλιο του σχολείου και τα δύο τμήματα συμμετείχαν σε αγώνα "Σκυταλοδρομίας" (Δείτε τις εργασίες τους Β1, Β2).

Οι μαθητές της Γ τάξης πραγματοποίησαν μια ιστορική Αναδρομή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκφράστηκαν καλλιτεχνικά, ζωγραφίζοντας τους ολυμπιακούς κύκλους, καθώς και αγωνίσματα του στίβου και της ενόργανης γυμναστικής. Συνάντησαν την Πρωταθλήτρια Ελλάδας στο ταε κβο ντο κ.Αναστασία Κιοσκιέρογλου και συμμετείχαν σε αθλοπαιδιές (σκυταλοδρομία στην αυλή).

Τα παιδιά της Δ τάξης, παρακολούθησαν ένα 25λεπτο βίντεο με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα και συζήτησαν για τα Ολυμπιακά Ιδεώδη. Εκτός από το ότι μεταφέρθηκαν νοερά στην Αρχαία Ολυμπία κι αισθάνθηκαν πως παρακολούθησαν την πενθήμερη διοργάνωση των αγώνων, έννοιες όπως αυτή της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι τα  απασχόλησαν ιδιαίτερα. Αργότερα, με συγκίνηση παρακολούθησαν την προβολή ενός βίντεο για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς  και Παραολυμπιακούς Αγώνες και θαύμασαν το πείσμα και τη δύναμη των αθλητών, κυρίως των εχόντων κάποιας μορφής αναπηρία. Τέλος, κι ενώ είχαν συναισθηματικά κινητοποιηθεί αρκετά, συμμετείχαν σε ένα αυτοσχέδιο επιτραπέζιο παιχνίδι, αποκλειστικά για αυτά. Με ερωτήσεις σχετικές με όσα είχαν συζητήσει για τους Ολυμπιακούς αγώνες και με κάρτες τύχης που τα προχωρούσαν μπροστά ή τα έστελναν πίσω, ανάλογα με την κατάσταση που περιέγραφαν.  Δεν έφτασε καμιά ομάδα στο τέρμα , γιατί το παιχνίδι θα είναι εκεί και θα τα  περιμένει να παίξουν ξανά και ξανά! Δείγμα των  δραστηριοτήτων  μπορείτε να δείτε στο ιστολόγιό « Το παρεάκι της Δ2».

     Στην Ε τάξη, πραγματοποιήθηκαν προβολές βίντεο με θέμα τους ολυμπιακούς-παραολυμπιακούς αγώνες. Έγινε συζήτηση με αφορμή τα βίντεο και με άξονες τους  ολυμπιακούς αγωνες από την αρχαιότητα ως σήμερα , τη σημασία της προσπάθειας, τις ιδιαιτερότητες των αθλημάτων των παραολυμπιακών αγώνων κ.λ.π). Παρακολούθησαν ομιλία στην αίθουσα εκδηλώσεων από την ολυμπιονίκη της Βαρκελώνης (1992) στο Τάε Κβον Ντο, Μόρφω Δροσίδου. Εκφράστηκαν καλλιτεχνικά με Ζωγραφιές Ολυμπιακών αθλημάτων. Παιχνίδι ευαισθητοποίησης στην αυλή : Αγώνας δρόμου ατόμων με προβλήματα όρασης .Ακολούθησε συζήτηση πάνω στα συναισθήματα των παιδιών ανάλογα με το ρόλο που είχαν (αθλητής με πρόβλημα όρασης -αθλητής οδηγός). Οι μαθητές συμμετείχαν σε αγώνα Μπάσκετ στην αυλή του σχολείου.

   Οι μαθητές της Στ τάξης κατασκεύασαν και συμμετείχαν σε επιτραπέζιο παιχνίδι με ερωτήσεις για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Παρακολούθησαν ομιλία στην αίθουσα εκδηλώσεων από την ολυμπιονίκη της Βαρκελώνης (1992) στο Τάε Κβον Ντο, Μόρφω Δροσίδου. Πραγματοποιήθηκε προβολή βίντεο για την Αρχαία Ολυμπία και τους Ολυμπιακούς αγώνες. Οι μαθητές συμμετείχαν σε αγώνα Μπάσκετ στην αυλή του σχολείου.

 

 

 

Σχετικό Υλικό

 

«Η Δέσποινα και το περιστέρι» του Ευγένιου Τριβιζά

  Το περιστέρι ανοίγει και πάλι τα φτερά του για να οδηγήσει όλους εσάς σε ένα συναρπαστικό  ταξίδι στο παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον της μεγαλύτερης γιορτής της ανθρωπότητας: των Ολυμπιακών Αγώνων.
(Διαβάζω το παραμύθι)

 

Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.)

Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.)

Επίσημη Ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων

Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία

Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία

Ολυμπιακοί Αγώνες

Αρχαία Ολυμπιακά Αγωνίσματα: Μια ιστορία 2500 χρόνων

Τα Ολυμπιακά Αθλήματα

Παραολυμπιακοί Αγώνες. Από το 1960 στο 2004.

Οργανωτική Επιτροπή Αθήνα 2004. Υλικό για το Δημοτικό.

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος - ΟΔΥΣΣΕΥΣ-
Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Διαδικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη e-yliko: Ολυμπιακοί Αγώνες

Εκπαιδευτική πύλη Υπουργείου Παιδείας Κύπρου -
Δραστηριότητες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ψηφιακό υλικό για την Ολυμπιακή Παιδεία εδώ.

 

Παρακολουθήστε στο youtube:

Η Δέσποινα και το περιστέρι σε μια αρχαία Ολυμπιακή Διοργάνωση

 

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ: ΗΛΙΔΑ & ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1

 

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ: ΗΛΙΔΑ & ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2

 

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ: ΗΛΙΔΑ & ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 3

 

ΑΘΗΝΑ 2004 - Τελετή Έναρξης / ATHENS 2004 - Opening Ceremony

 

ΑΘΗΝΑ 2004 - Τελετή Λήξης / ATHENS 2004 - Closing Ceremony

 

Ολυμπιακοί & Παραολυμπιακοί Αγώνες

 

Παραολυμπιακοί Αγώνες

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Πρόσθετες πληροφορίες