Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2016

«Ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!»

(«Play your part for a better internet!»).

Την Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2016 εορτάζεται για 13η συνεχή χρονιά η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 6 Φεβρουαρίου 2004 σε 16 χώρες, υπό το συντονισμό του έργου SafeBorders και το πρόγραμμα Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2005 ανέλαβε τα ηνία το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης & Επαγρύπνησης INSAFE, και σήμερα ο αριθμός των χωρών έχει ξεπεράσει τις 100 παγκοσμίως!
Από το 2014, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου προάγει όχι μόνο το ασφαλές Διαδίκτυο αλλά τη δημιουργία ενός καλύτερου Διαδικτύου, στο οποίο όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε. Έτσι, το φετινό σύνθημα είναι: «Ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!» («Play your part for a better internet!»).
Σε αυτό το πλαίσιο, τα παιδιά και οι νέοι με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και των κηδεμόνων τους μπορούν να αναλάβουν τον δικό τους ρόλο στην δημιουγία ενός καλύτερου Διαδικτύου με το να είναι ευγενικοί, να σέβονται τους άλλους, να προστατεύουν τη διαδικτυακή φήμη -τη δική τους και των άλλων- και να αναζητούν θετικές, δημιουργικές ευκαιρίες. Επίσης, είναι σημαντκό να συμβάλλουν στην καταπολέμηση των αρνητικών πτυχών του Διαδικτύου παίρνοντας ενεργή θέση κατά του εκφοβισμού και κάθε είδους απαράδεκτης (διαδικτυακής) συμπεριφοράς, και να αναφέρουν ακατάλληλο και παράνομο περιεχόμενο.

Το σχολείο μας δρα και φέτος ως «Πρεσβευτής» και πολλαπλασιαστής της ημέρας αυτής, διοργανώνοντας δικές μας εκδηλώσεις μέσα στο σχολείο μας, με την υποστήριξη της Δράσης Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, επίσημο διοργανωτή του εορτασμού στην Ελλάδα.

saferinternetday2016-13ds

Περισσότερες πληροφορίες για τον ετήσιο εορτασμό του Ασφαλούς Διαδικτύου, στην ιστοσελίδα του saferinternet.gr 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Θέλοντας να προάγουμε προς όλους τους μαθητές τα 2 μηνύματα ? κλειδιά του φετινού εορτασμού α) τη θετική δημιουργία, και β) την ενεργή στάση κατά του εκφοβισμού και κάθε είδους απαράδεκτης (διαδικτυακής) συμπεριφοράς, οργανώθηκαν διασκεδαστικές δράσεις προκειμένου να ενδυναμώσουμε τα παιδιά όλων των ηλικιών να εκφρασθούν μέσα από την τέχνη αλλά και να δημιουργήσουν δικό τους ποιοτικό περιεχόμενο, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλαπλασιαστικά για την ευαισθητοποίηση των ηλικιών αυτών.

Στο μάθημα της Πληροφορικής, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις, προβολή σχετικών μικρών ταινιών (video) και συζητήσεις με τους μαθητές σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο με αντίστοιχη διαβάθμιση θεματολογίας ανά τάξη.

Εκπαιδευτικό Υλικό

  Συμβουλές για το διαδικτυακό εκφοβισμό

 «TOP 10» δικαιώματα των ανηλίκων στον ψηφιακό κόσμο

  «TOP 10» υποχρεώσεις των ανηλίκων στον ψηφιακό κόσμο

 Διαχειρίσου τη διαδικτυακή σου φήμη

 Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου - συνοπτικός οδηγός για τους μαθητές

Φιλική Σύμβαση Γονέων - Παιδιού για τη χρήση του Διαδικτύου (6-10 ετών, 11-14 ετών)

 

Συμπληρωματικό Υλικό

Η ταινία συμπαραγωγή της Safer Internet Hellas (saferinternet.gr) και της art productions (artpro.gr): "Το Παντοπωλείο", αναδεικνύει τη σημασία της κριτικής σκέψης κατά τη χρήση του Διαδικτύου.

Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης - Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας (cyberkid)

 

Πρόσθετες πληροφορίες